Negen internationaal gevierde lichtkunstenaars zetten de monumentenstad Zierikzee in een ander licht. Spectaculaire lichtinstallaties vol kleur, dynamiek en verbeeldingskracht verbazen de bezoekers iedere avond opnieuw.

Alleen van de kunstwerken (2) Fish Are Jumping, (4) Step into the light en (7) Large Pendulum zijn foto’s beschikbaar. Deze kunstwerken konden ook elders gezien worden. Alle andere kunstwerken zijn speciaal gemaakt voor Zeelicht en kunnen dus nog niet worden getoond. Ook de organisatie van Zeelicht beschikt nog niet over foto’s van deze kunstwerken. De hieronder aangegeven foto’s zijn voorbeelden van kunstwerken van de desbetreffende kunstenaars.

1.

Daniel Margraf  

zet de zuidhavenpoort van zierikzee in een ander licht

Zeelicht lichtfestival  zierikzee daniel margraf

Foto: Daniel Margraf, Berlin Festival of Lights 2024

Daniel Margraf is de oprichter van Spreefunkeln, een verlichtingsfabriek die gespecialiseerd is in creatieve en technisch geavanceerde verlichtingstoepassingen. Met een diep begrip van de verbinding tussen kunst en technologie ontwikkelen Margraf en zijn team verlichtingsoplossingen op maat - van klassieke projectiekunst en innovatief lichtontwerp tot de productie van unieke lichtobjecten. Spreefunkeln werkt interdisciplinair samen met architecten, mediakunstenaars, technologen en ambachtslieden. In de eigen werkplaats worden onconventionele verlichtingsideeën precies volgens de wensen van de klant gerealiseerd.

Daniel Margraf en zijn studio Spreefunkeln zijn regelmatig vertegenwoordigd op het Festival of Lights in Berlijn, waar ze met hun creatieve lichtinstallaties en projectiekunstwerken indrukwekkende accenten zetten en het publiek inspireren.

Naast het ontwerpen van kleding, heeft Margraf nog een aantal passies. Zo is hij werkzaam als docent, stylist, kledingcoach, projectmanager, graficus en kunstenaar. Als lichtkunstenaar hielp hij mee aan de ontwerpen van Glow in Eindhoven en betoverde hij de Catharinakerk tot één van de hoogtepunten van Glow. Zijn bijdrage aan het Berlijnse Festival of Lights was een van de hoogtepunten van het festival.

Het lichtkunstwerk van Daniel Margraf is een samenspel van technologie en emoties, waarbij het met veel gevoel en flair sfeer weet te creëren.

www.spreefunkeln.de

2.

Studio Toer

maakt de oude haven van zierikzee... magisch

Zeelicht lichtfestival zierikzee studio toer

Foto: Studio Toer

Toer is een multidisciplinaire ontwerpstudio uit Nederland, opgericht in 2011 door Castor Bours en Wouter Widdershoven.

Alle creaties van Studio Toer beginnen met de vrijheid van spelen. Toer is gedreven door fascinatie, speels, poëtisch-dynamisch en dynamisch. Gekenmerkt door een sterk verkennende en experimentele aanpak, verlegt Studio Toer zowel de technische als esthetische grenzen van design in een breed scala van toegepaste kunst. Van lichtinstallaties en objecten tot interactieve ervaringen en innovatieve producten.

Studio Toer heeft wereldwijd aandacht gekregen voor projecten zoals “Cumulus”, een autonome parasol die zich met zonne-energie opblaast tot een wolkachtige vorm. “Fiet”, een kinetische lichtsculptuur die reageert op veranderingen in zijn omgeving, en ‘Shaped by Time’, een klok die zichzelf vormt na verloop van tijd.

Toer's interactieve installaties zijn gepresenteerd op talloze internationale festivals en kunnen wereldwijd bekeken worden.

Bij Zeelicht presenteert Studio Toer een van zijn meest opmerkelijke creaties. Een ode aan de kleine, eenvoudige verrassingen in het leven. Fish are Jumping is een ongekende belevenis: Het begint met geluid. Het wateroppervlak breekt. Licht springt omhoog. Het licht schijnt en verdubbelt in de reflectie. Het licht daalt snel. Weer plons. Dan duisternis. Zwart. Een langzame rimpeling verschijnt op het water. Het is een spel van licht en donker, van snel en langzaam, van geluid en stilte. “Fish are Jumping” is een interpretatie van vissen die soms onze aandacht trekken door boven het water uit te springen.

www.studiotoer.com

3.

MP-Studio

laat de gevel van mondragon sprankelen

Zeelicht lichtfestival zierikzee mp studio

foto: MP-Studio

MP-STUDIO is een in Budapest gevestigd team van innovatieve en enthousiaste kunstenaars, verhalenvertellers, uitvinders en strategen die allemaal achter het gemeenschappelijke idee staan om een uitmuntend product te maken: adembenemende lichtkunstwerken die over de hele wereld te zien zijn. Zij werken ook regelmatig mee aan het Europees Songfestival en vallen op door hun 3D-ontwerpen die tot de verbazing spreken.

www.mp-studio.eu

4.

Michel Suk

brengt het kraanplein tot grote hoogte

Zeelicht lichtfestival zierikzee michel suk

Foto: Michel Suk

De installatie ‘Step into the light’ vraagt van de Zeelicht bezoeker wat de naam van het project zegt: stap in het licht. Aarzel dus niet en ga onder de 4 meter hoge, cirkelvormige opstelling van lampen staan. Deze zogenaamde ‘sweetspot’ levert namelijk de sterkste, meest indrukwekkende beleving.

Onder de cirkel ontstaat een volledig nieuwe gezichtspunt. De lichtbronnen lijken oneindig door te lopen richting hemel. Alsof je je in het oog van een orkaan bevindt, in je eigen afgesloten wereld. In rust komen de lichtbundels samen tot één punt, zo lijkt het. Of is het een optische illusie?

Door de individuele aansturing van de lampen worden verschillende lichtpatronen gecreëerd, die zowel binnen als buiten de lichtschacht een verrassend lijnenspel opleveren. Door de toevoeging van een geluidscompositie, ontstaat de behoefte om ritme, snelheid en metrum te koppelen aan de beweging van het licht.

5.

Light Art by Kids

maakt van het havenpark een kleurrijke, wiegende lichtjeszee

Zeelicht lichtfestival zierikzee light art by kids

Foto: Light Art by Kids

Dit kunstwerk is door lokale kinderen van de openbare basisscholen van Obase gemaakt en bestaat uit een zee van kunstwerken. Zij hebben een PET fles artistiek bewerkt die op een lichtje wordt geplaatst. Zo zijn alle kunstwerken van de kinderen goed te zien en maken de jonge lichtkunstenaars van Schouwen-Duiveland alle deel uit van het Lichtkunstfestival Zeelicht. 

6.

Har Hollands

muziektent

Zeelicht lichtfestival zierikzee har hollands

Foto: Har Hollands

Har Hollands is in het begin van de jaren tachtig afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven, afdeling 'Architectuur en Stedenbouw'. Na zijn studie werkte hij 14 jaar als lichtontwerper bij het Lighting Design & Application Centre van 'Philips Lighting'. In 1998 startte hij met het bureau voor architectonische verlichting: 'Har Hollands Lichtarchitect'. Van 2010 tot 2014 was hij curator van het lichtfestival GLOW in Eindhoven. Een aantal jaren was hij als fellow verbonden aan het Intelligent Lighting Institute van de Technische Universiteit Eindhoven. Ook is hij voormalig ‘professional member’ van de ‘International Association of Lighting Designers’ (IALD).

Tijdens het festival Zeelicht is het kunstwerk Big Band te zien. In de muziektent van Zierikzee krijgen gebruikte verlichtingsarmaturen een tweede leven met een swingende opstelling die doet denken aan een Big Band. De armaturen, die op het punt stonden gesloopt te worden, zorgden er eerder voor dat we ons veilig voelden op straat en hielpen ons oriënteren. Ze verlichtten onze straten, fietspaden, verkeerswegen en sportterreinen, of deden dienst als verkeers- of oriëntatielicht. Maar nu staan ze samen in een band om jou als bezoeker te laten dansen.

Alle armaturen zijn uitgerust met aanstuurbare Philips HUE-lampen, die ontelbaar veel kleuren licht kunnen aannemen. Elk gereanimeerd verlichtingsarmatuur vertegenwoordigt een instrument van de Big Band. Het muziekensemble speelt vier dynamische nummers met een typisch repertoire van een Big Band uit de jaren dertig. Elk armatuur is gesynchroniseerd met de partituur van een kenmerkend instrument uit een Big Band, waarbij de toonhoogte wordt ingezet als een lichtkleur en de geluidssterkte de intensiteit van het licht bepaald.

Het lichtkunstwerk is een eerbetoon aan alle verlichtingselementen als bedank voor hun jarenlange trouwe dienst. Na afloop van Zeelicht kunnen de meeste armaturen hun rust nemen. Sommige opgelapte armaturen zijn echter zo goed gerevalideerd dat ze aan een nieuw verlicht leven kunnen beginnen.

www.hollands.info

7.

Ivo Schoofs

zet een lichtpendulum op het havenplein

Zeelicht lichtfestival zierikzee ivo schoofs

Foto: Ivo Schoofs

Ivo Schoofs houdt van experimenteren, bouwt prototypes en creëert kinetische kunst, bewegende lichtobjecten en festivalinstallaties. Hij studeerde niet voor niets af in de natuurkunde. “Ik wil de schoonheid van wetenschap en technologie laten zien op een manier die mensen kunnen begrijpen, vertelt hij in 2017 al aan het Eindhovens Dagblad. Hij begon als jonge jongen al dingen te maken, objecten te creëren en apparaten te bouwen. Het stimuleerde zijn fascinatie voor natuurlijke en natuurkundige verschijnselen zoals zwaartekracht, beweging, warmte, licht, bliksem en wrijving. De lichtkunstwerken van Schoofs zijn dan ook vaak gebaseerd op deze natuurlijke en natuurkundige verschijnselen. ‘Lucy is speciaal voor GLOW en het Eindhovens Stadskanaal gecreëerd. Er zijn maar weinig locaties in Eindhoven met een rechte zichtlijn en het kanaal is wellicht de mooiste vanwege de reflectie in het water en de aanwezigheid van water in het algemeen.’

Wiskunde en natuurkunde saai? Large Pendulum Wave bewijst het tegendeel! De ruim zeven meter hoge installatie laten zien dat mathematische en fysische principes zeer poëtische beelden kunnen genereren. Large Pendulum Wave bestaat uit een frame waaraan vijftien slingers hangen, ieder met een lichtgevende bol. Doordat de slingers verschillend van lengte zijn, vormen zij verrassende patronen.

Lopende golven gaan over in tegen elkaar ‘dansende’ groepjes om vervolgens te vervallen in schijnbare chaos. Even later blijken de bollen plotseling te zijn teruggekeerd in een harmonisch patroon. Niet alleen de beweging van de bollen, maar ook de kleur van hun verlichting verloopt volgens een wonderlijke ordening. Samen vormen de bewegingen een duizelingwekkend schouwspel.

Ivo Schoofs en zijn team willen de afstand tussen wetenschap en publiek verkleinen met installaties die gebaseerd zijn op herkenbare fenomenen en een lust zijn voor het oog.

https://gloweindhoven.nl/project/large-pendulum-wave/

8.

Maartje Meerman 

een rijksmonument (havenpark 8) in een nieuw licht

Zeelicht lichtfestival zierikzee maartje meerman

Foto: Glow Eindhoven

Beeldend Kunstenaar Maartje Meerman studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Naast haar eigen kunstpraktijk draagt zij bij aan de creatieve ontwikkeling van jongeren en volwassenen. Haar uitgangspunt is creativiteitsontwikkeling voor iedereen; dit bevordert persoonlijke groei, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen.

Zij ontwikkelt zichzelf ook als kunstenaar door aan de editie van GLOW Eindhoven van 2024 voor het eerst een lichtkunstwerk bij te dragen. Hierboven is haar bijdrage voor GLOW Eindhoven verbeeld, en was te zien in Oirschot. Voor haar was dat een ontdekkingstocht omdat het ontwerp van een lichtkunstwerk een geheel andere benadering vergt dan de kunstwerken die zij tot dat moment maakte. Haar kunstwerk dat werd geprojecteerd op een kerk in Oirschot in het kader van GLOW Eindhoven was een succes.

Maartje Meerman ontwikkelde speciaal voor het pand Havenpark 8 het werk SiricsEe. Voor dit werk liet Meerman zich inspireren door de ligging en geschiedenis van Zierikzee, gevat in het wapen én de schilddragers in de vorm van meerminnen.

Er wordt een bijzondere, ‘ouderwetse’ analoge lichtprojectietechniek gebruikt: de Pani Projector, die in vroeger tijden o.a. in theaters werd gebruikt. Deze werkt als een enorme diaprojector, waar zogenaamde ‘slides’ ingezet worden. De projectie is dubbel analoog: Meerman maakte zo’n slide door een glasplaatje van 18x18 cm met de hand te beschilderen. Ook al gaat het hier om een stilstaand beeld, het tafereel belooft een levendig en wervelend schouwspel te worden!

In haar artistieke praktijk onderzoekt Meerman waarneming versus (schijnbare) werkelijkheid en de vertaling van die werkelijkheid, die altijd tegenstrijdigheden bevat. Via haar werken laat ze de toeschouwer op die manier ervaren dat niets is wat het lijkt. Maartje Meerman (what’s in a name?)

www.maartjemeerman.nl

9.

Sigrid Sandmann

brengt gevels onder woorden. letterlijk. (gevel klaassen netwerknotarissen)

Zeelicht lichtfestival zierikzee sigrid sandmann

Foto: Sigrid Sandmann

Voor de lichtprojectie op de gevel van het gebouw Notariskantoor Klaassen voor het Lichtkunstfestival Zeelicht heeft de Hamburgse kunstenaar Sigrid Sandmann mensen op Schouwen-Duiveland die hun persoonlijke feedback hebben gedeeld over de vraag “Leven op Schouwen-Duiveland - wat verbindt jou met Schouwen-Duiveland?”

De tekst bijdragen worden tijdens Zeelicht geïntegreerd in een analoge lichtbronprojectie. Het Huis van Notarissen wordt daarmee omgetoverd tot een Huis van Woorden. Tijdens de projectie zijn de woorden soms leesbaar, te beleven, soms zijn ze door de aangebrachte typografische vormgeving niet meer als losse woorden herkenbaar en worden ze als een netwerk over het gebouw gelegd of bezetten ze in grote letters de gevel van het gebouw.

Door lokale mensen erbij te betrekken, wordt de woord-lichtprojectie een experimentele weerspiegeling van ideeën op basis van lokale inspiratie. Persoonlijke waarden en tevredenheid worden weerspiegeld in de open ruimte, in mensen en in individuele gedachten, ideeën, fantasieën en verbeeldingen. Met het lichtwoordspel kan een associatieruimte worden bekeken waarin alle individuele herinneringen en verhalen ontstaan.

www.wortfindungsamt.de / www.sigrid-sdanmann.de